Nieplanowane odwiedziny przez rodzinę, brak czasu na ugotowanie obiadu lub nieudana próba podania kolacji? Z pomocą przychodzi garmażerka! Z pewnością wiele razy nawet nieświadomie korzystamy z wyrobów garmażeryjnych kupując gotowy zestaw mięs, naleśniki lub pierogi. W sklepach z garmażerką lub w punktach mięsnych można także zakupić gotowe produkty mięsne, mączne, sałatki, czy dodatki. Wyroby garmażeryjne to także szeroka część oferty Pychoty w Niewieścinie.
Garmażerka – co to?
Wyroby garmażeryjne to gotowe przekąski lub składniki potraw, które są wstępnie przygotowane i serwowane na zimno. Mogą być spożywane bezpośrednio po odpakowaniu, a w razie potrzeb, także po odgrzaniu. Zazwyczaj pakowane są po kilka sztuk, tak by mogłby być dodatkiem do obiadu lub kolacji, zarówno dla dwóch, jak i więcej osób. Garmażerka ma zwykle krótki termin przydatności do spożycia, co oznacza, że po jej zakupie dania są świeże tylko przez kilka dni.
Jakie potrawy są wyrobami garmażeryjnymi?
Surówki. Najchętniej kupowane i popularne są oczywiście surówki. To dania składające się z surowych i obranych warzyw, pokrojonych na małe kawałki lub paski. Mogą być dodatkowo doprawione sosem lub dressingiem. Przykłady surówek to: z kiszonej kapusty, marchewki z jabłkiem czy też surówka z selera lub buraczki.
Sałatki. To potrawy składające się z różnorodnych składników, takich jak warzywa, owoce, mięso, ryby lub makarony, które są zazwyczaj pokrojone lub ułożone na liściach sałaty lub jako mieszanka składników z dodatkiem sosu czy dressingu. Sałatki mogą być zarówno letnie (ze świeżych warzyw i owoców) jak i na bazie gotowanych składników. To m.in. sałatka gyros, jarska, makaronowa, grecka lub jarzynowa.
Mięsa. W kategorii mięs znajdują się różne rodzaje mięs, takie jak wołowina, wieprzowina, drób, ryby i owoce morza. Mięsa mogą być przygotowywane na różne sposoby, np. smażone, gotowane, pieczone czy grillowane. W wyrobach garmażeryjnych najczęściej pojawiają się: devolay, gołąbki w sosie, rogal schabowy i zrazy wieprzowe.
Gotowe mięsa z garmażerki w Bydgoszczy zamówisz w Pychocie!
Dania obiadowe. Spożywane są tradycyjnie jako dania główne w czasie obiadu. Zazwyczaj składają się z białka (mięso, ryba, rośliny strączkowe), węglowodanów (np. ziemniaki, ryż, makaron) oraz warzyw. Mogą to być: gołąbki z puree i buraczkami, schabowy z kapustą i ziemniakami, kluski zasmażane z kapustą.
Potrawy mączne. Potrawy mączne to dania przygotowane na bazie mąki, takie jak: pierogi, kluski śląskie, pierogi leniwe, kluski ziemniaczane, kopytka, placki ziemniaczane i racuchy, czy naleśniki.
Dlaczego warto kupić wyroby garmażeryjne?
Codzienne gotowanie może spędzać sen z powiek. Warto więc dla urozmaicenia kuchni domowej wybrać gotowe potrawy, które są szczelnie zapakowane. Co więcej, gotowe mięsa lub dania jarskie często wystarczy jedynie podgrzać. Oszczędza to czas, który poświęcamy na krojenie, gotowanie, przyprawianie i przygotowywanie posiłku. Szczelne zamknięcie pozwala zachować świeżość potraw na dłużej, a tym samym nawet po zakupie, można przechowywać garmażerkę w lodówce przez kilka dni.
Jednak wyroby garmażeryjne sprawdzą się nie tylko podczas domowych obiadów. To doskonała opcja, aby poczęstować gości podczas uroczystości. Wówczas nie tylko oszczędzamy czas na przygotowywaniu kilku potraw, ale też mamy pewność, że dania będą smaczne, świeże i odpowiednie dla każdego.